07 listopada 2015

Serek kanapkowy z tofu


Pasty kanapkowe w moim domu robię głównie z myślą o tacie, który do pracy zawsze zabiera ze sobą chleb no i wiadomo on musi być czymś posmarowany! Ja akurat takie pasty zazwyczaj najchętniej wyjadam łyżeczką prosto z pudełka no ale większość ludzi prawdopodobnie zje je zgodnie z przeznaczeniem stąd w nazwie słowo "kanapkowy" ;)
W lodówce miałam po kawałku z dwóch różnych kostek tofu i postanowiłam zmiksować z nich coś dobrego. Koniec końców w efekcie otrzymałam delikatny i kremowy serek, który każdy może doprawić do swoich gustów ;)



Serek kanapkowy z tofu
Składniki:
  • 100 g tofu naturalnego
  • 100 g tofu wędzonego
  • 2 kopiaste łyżki płatków drożdżowych
  • ok. 1/4-1/3 niesłodzonego mleka sojowego
  • papryka słodka mielona
  • papryka wędzona mielona
  • papryka ostra mielona
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek
Przygotowanie:

Tofu blendujemy z płatkami drożdżowymi na jednolitą masę. W trakcie blendowania stopniowo dolewamy mleko sojowe aż do uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji.

Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę blendujemy, żeby wszystko dobrze zmiksować.

4 komentarze :

  1. fajny pomysł na połączenie tych dwóch rodzajów tofu, i dodatki pyszne - muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym żeby mój tato chciał jeść wegańskie pasty :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ją jem - smakuje świetnie, trochę przypomina makrelę. ;)

    OdpowiedzUsuń