18 listopada 2015

Wegański waniliowy ryż na mleku z pieczoną dynią

Ryż na mleku to coś co lubię przygotowywać gdy nie mam za dużo czasu a mam ochotę na coś 'ulubionego'. W mojej ulubionej wersji jest lekko słodki, bardzo gęsty, dość mocno rozgotowany i ciągnący. Według mnie do przygotowywania ryżu na mleku najlepszy jest ryż jaśminowy który ma bardzo przyjemny aromat z odrobiną wanilii jest idealny.
Do tego można dodawać sezonowe owoce lub warzywa. Ja tutaj dodałam moją ulubioną dynię hokkaido upieczoną z odrobiną cynamonu.




Wegański waniliowy ryż na mleku z pieczoną dynią
Składniki:
(2-3 porcje)
  • 1 mała dynia (800 g)
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe. sojowe)
  • 1/2 laski wanilii
  • cynamon
Przygotowanie:

Dynię kroimy w plastry lub kostkę. posypujemy cynamonem i pieczemy w 180 °C przez ok. 25 minut - aż będzie całkowicie miękka

Wodę zagotowujemy, wrzucamy na nią ryż, wkładamy laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę. Następnie dolewamy stopniowo mleko roślinne i gotujemy cały czas mieszając aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Po ugotowaniu wyciągamy laskę wanilii.

Na talerze nakładamy porcje ryżu i dynię. Jeśli lubicie możecie wymieszać upieczoną dynię z ryżem przed podaniem.

3 komentarze :

  1. konsystencja ryżu idealna, uwielbiam taką - najlepiej wolno i długo gotować :) a pieczona dynia... <3

    OdpowiedzUsuń