26 grudnia 2015

Wegański majonez z fasoli

O tym, że weganie są bardzo pomysłowi to chyba już wszyscy dobrze wiedzą. W końcu kto inny z najzwyklejszych składników potrafi zrobić praktycznie wszystko? No bo w końcu po co kupować coś w sklepie skoro można zrobić to samemu w domu, no najlepiej z fasoli! To może tak majonez z fasoli? Czemu nie! Jak dla mnie to chyba najlepszy (i najprostszy) wegański majonez jaki do tej pory zrobiłam.




Wegański majonez z fasoli
Składniki:
  • 250 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • ok. 2 łyżeczek musztardy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • olej
  • sól (najlepiej czarna)
  • pieprz
Przygotowanie:

Fasolkę blendujemy na jednolitą masę z musztardą, sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodajemy trochę wody z zalewy (jeśli fasolka była z puszki) i oleju aż do uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji.

Doprawiamy do smaku.

4 komentarze :

  1. Ciągle robię majonez z płatków ryżowych. Muszę w końcu spróbować pomysłu z fasolą. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. )Na prawdę w smaku przypomina majonez? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja słyszałam, że robi się też z makaronu. Szukam przepisu.

    OdpowiedzUsuń