23 grudnia 2015

Zabielany kapuśniak wegański

Gdy pierwszy raz przeczytałam o tej zupie byłam bardzo zdziwiona. Początkowo składniki zupełnie nie pasowały mi do siebie i nie byłam nawet w stanie wyobrazić sobie smaku jaki możemy uzyskać. Początkowo byłam bardzo, bardzo sceptyczna, ale zupa ta co jakiś czas do mnie wracała. W końcu musiałam ulec i ją zrobić! W trakcie gotowania moje wątpliwości co do tego pomysłu jeszcze bardziej wzrosły. Początkowo jej kolor i to jak zachowywała się w garnku tylko potęgowały moje (i nie tylko moje, bo pokazałam ją też mamie) odczucia, ale koniec końców zrobienie tej zupy to była na prawdę świetna decyzja! Smak bardzo klasyczny, lekko słodkawy ale zarazem wytrawny. Jak dla mnie strzał w dziesiątkę!


Zabielany kapuśniak wegański

Składniki:
  • 1/2 główki kapusty
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki grochu łuskanego
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • ok. 3 litry wody
  • 0,5 l mleka sojowego
  • bazylia, oregano, majeranek, tymianek
  • pieprz i opcjonalnie sól
Przygotowanie:

Śliwki i jabłka pozbawione gniazd nasiennych blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy - w razie potrzeby można dodać część wody.

Do dużego garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, marchewki pokrojone w plastry, drobno posiekaną cebulę, groch, pęczak i mieszankę zrobioną wcześniej. Zalewamy mlekiem sojowym i tyloma szklankami wody ile będzie potrzebne żeby przykryć wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż wszystkie składniki zmiękną - ok. 1-1 i 1/2 godziny. W razie potrzeby w trakcie gotowania stopniowo dodajemy wodę, tak żeby uzyskać pożądaną konsystencję.

Po tym czasie doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5-10 minut.


2 komentarze :

  1. Pysznie wygląda, a składniki naprawdę orginalne - groch, śliwki, kapusta? Jestem bardzo ciekawa smaku takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń