10 lutego 2016

Podwójnie orzechowe ciastka giganty

Są takie produkty, które lubią prawie wszyscy. Jednym z nich niewątpliwie jest masło orzechowe. Można je jeść samo, z chlebem, naleśnikami, w ciastach lub też można zastąpić nim inne tłuszcze w wypiekach. Dzięki temu nabierają one o wiele ciekawszy aromat. Jeśli jeszcze nigdy tego nie próbowaliście to musicie to nadrobić ;)


Podwójnie orzechowe ciastka giganty
Składniki:
(4 giganty)
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego (60 g)
  • 200 g (4 kopiaste łyżki) masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g (3/4 szklanki) orzeszków ziemnych
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem, orzeszkami na koniec dodajemy masło orzechowe i urabiamy dokładnie ciasto.

Formujemy w dłoniach ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w 175°C przez ok. 25 minut - aż będą złociste i dobrze wypieczone.


Ciastka tej wielkości ciężko zjeść na raz, ale są idealne na przyjęcia czy jako prezent ;)

9 komentarzy :

  1. mmm, takie giganty zjedzone wraz z szklanką ciepłego kakao <3 to jest to! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciastka-giganty... nie mówiąc już o wszelkich słodkości z masłem orzechowym <3 także myślę, że z takim dużym ciastkiem nie miałabym problemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciężko zjeść na raz?! Ja bym nie miała z tym problemu :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super! Ja ostatnio piekłam ciacha pelnoziarniste z czekoladą i pistacjami, przepis niedlugo się pojawi na blogu (Avocadoevryday.blogspot.com). Twój musze wypróbować, chociaż jeszcze nie mogę jeść orzeszków ziemnych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniammm wyglądają MEGA pysznie ;-)

    Zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis:) od razu trafia na mają listę do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. dodałam też kawałki gorzkiej czekolady, wyszły pyszne, dzięki! <3
    Justyna

    OdpowiedzUsuń