Przepisy na różnego rodzaju tofurniki pojawiały się na moim blogu już kilka razy, ale jeszcze nigdy nie było ich na takim spodzie.Jeśli lubicie kruche i chrupiące spody to ten przypadnie Wam do gustu! Jest mocno chrupiący a do tego delikatnie słodki. Przygotowuje się go o wiele szybciej niż tradycyjne kruche ciasto. Gwarantuję Wam, że nie pożałujecie. Jest na prawdę wyjątkowy, zaskakujący i super pyszny.
Te małe tofurniczki na zimno są idealnym deserem na ciepłe wiosenne i letnie dni gdy niekoniecznie chce nam się włączać piekarniki i jeszcze dodatkowo rozgrzewać swoje kuchnie.
Ponadto możecie dodać do nich swoje ulubione owoce dzięki czemu będą jeszcze lepsze.
Tofurnik na zimno na spodzie z płatków
Składniki:
(ok.15 sztuk)
- Spód:
- 3 szklanki Płatków Lubella Cornflakes Pełnoziarnistych (110 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 4 łyżki masła orzechowego lub tahini
- 3-4 łyżki płynnego słodu (syrop daktylowy lub klonowy)
- 3 łyżki lnu mielonego
- 6 łyżek mąki kokosowej
- Masa serowa:
- 400 g tofu naturalnego
- sok z 1 dużej cytryny (ok. 1/4 szklanki)
- 3/4 - 1 szklanki słodu (stewia, cukier)
- kilka kropli esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe)
- 2 łyżeczki agaru
- Galaretka owocowa:
- 150 - 200 g wybranych owoców (np. jagody, maliny)
- 3/4 szklanki soku (najlepiej z tych owoców, których używacie)
- 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie:
Foremki wykładamy folią aluminiową (u mnie foremkami były szklanki i blacha do muffinek).
Olej kokosowy rozpuszczamy. W dużej misce łączymy płatki z rozpuszczonym olejem oraz pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę minut. Następnie przekładamy masę do przygotowanych foremek i ugniatamy ją tak żeby płatki delikatnie się pokruszyły. Odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Tofu blendujemy z sokiem z cytryny, słodem i wanilią aż do uzyskania jednolitej masy. Dokładnie rozrabiamy agar w mleku i przelewamy je do garnka, doprowadzamy do zagotowania i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Płyn przelewamy do masy z tofu i blendujemy wszystko razem. Gotową masę przelewamy na przygotowane wcześniej spody i odstawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia.
Owoce blendujemy na jednolitą masę. W soku dokładnie rozrabiamy agar. Przelewamy go do garnka i po zagotowaniu cały czas gotujemy na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodajemy zblendowane owoce, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 1-2 minut. Przestudzoną masę owocową przekładamy na tofurniczki.
Odstawiamy je do lodówki do stęgnięcia, najlepiej na całą noc.
FILM:
Witaj : ) Lista smakołyków z Twojej kuchni robi się coraz dłuższa.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tymi płatkami, koniecznie muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńJejku wspaniały :-) muszę taki zrobić :-)
OdpowiedzUsuńa jak z kaloriami ... bo zdrowe tez tuczy..... :(
OdpowiedzUsuńJedzone w umiarze nie będzie tuczyło ;)
Usuńa jak z kaloriami ?
OdpowiedzUsuńNie liczyłam, ale można to przeliczyć w programach typu "cronometer" lub "tablice kalorii" ;)
Usuń