30 marca 2016

Wegańskie owsiane Cookie Dough na śniadanie

Jak dobrze wiecie uwielbiam jeść płatki owsiane na śniadanie. Najczęściej jem zwyczajne owsianki czasem, gdy mam więcej czasu przygotowuję batony owsiane idealne do jedzenia jako deser a także jako śniadanie. Do pomysłu cookie dough podchodziłam bardzo sceptycznie jednak wykonane z płatków owsianych i daktyli są obłędne! Słodkie i sycące ale do tego zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. A co najlepsze możecie dodać do nich wasze ulubione owoce zarówno świeże jak i suszone, orzechy, muesli, powidła, mus owocowy i wiele, wiele innych.




Wegańskie owsiane Cookie Dough na śniadanie
Składniki:
(1 porcja)
  • Baza:
    • 60 g (1/2 szklanki) suszonych daktyli
    • 100 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • Opcjonalne dodatki:
    • cynamon
    • jagody goji
    • suszona żurawina
    • rodzynki
    • płatki kokosa
    • orzechy
    • dropsy czekoladowe
    • masło orzechowe
    • tahini
    • powidła
    • dżemy
    • musy owocowe
Przygotowanie:

Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem na minimum godzinę. Najlepiej zalać je wieczorem i odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia blendujemy je na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę je blendujemy.

Następnie dodajemy wybrane dodatki, mieszamy całą masę dokładnie i podajemy.

Oczywiście możecie również dolać do tego odrobinę mleka roślinnego  polecam migdałowe lub kokosowo-ryżowe bo dodają na prawdę przyjemnego aromatu.


Takie cookie dough może być nie tylko pysznym śniadaniem ale świetnie sprawdzi się także w roli zdrowej przekąski pomiędzy posiłkami lub deseru.


3 komentarze :