18 maja 2016

Indyjski fistaszkowy sos curry

Uwielbiam indyjskie smaki i aromaty. Używam takich przypraw gdy tylko mam okazję. Gdy udało mi się skomponować tak dobry sos od razu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Smak polubią zarówno fani kuchni orientalnej jak i Ci, którzy lubią masło orzechowe.


Indyjski fistaszkowy sos curry
Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 3-4 szczypty ziaren czarnej musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • słodka papryka, curry
  • sos sriracha
  • 3/4 - 1 szklanki wody
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do niej ziarna czarnej musztardy, pastę curry wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze trochę podsmażamy. Następnie dodajemy masło orzechowe, stopniowo dolewamy wodę cały czas mieszając (aż do uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji) i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowany sos pasuje idealnie do pieczonych warzyw, ryżu z warzywami i wielu innych rzeczy.

4 komentarze :

  1. Z takich składników musiało powstać coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. masło orzechowe zmienia wszystko! <3 uwielbiam sosy z jego udziałem, a Twój pomysł już zapisany! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie sosy! Gdzie można dostać ziarna czarnej musztardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje dostałam od znajomych z Indii ale można kupić w sklepach internetowych lub tych ze zdrową żywnością :) Wiem, że firma Dary Natury ma je na pewno w swojej ofercie.
      Po polsku to jest gorczyca dopiero teraz to odkryłam ;D

      Usuń