28 maja 2016

Mleko z orzechów laskowych

Bardzo lubię różnego rodzaju mleka orzechowe. Łatwo przygotować je samodzielnie i nie wymaga to wiele wysiłku. Tym razem mam dla Was przepis na pyszne i proste do przygotowania mleko z orzechów laskowych. Według mnie idealnie pasuje do kawy lub porannej owsianki.
Najlepsze jest gdy pozwolimy odstać mu przez noc lub chociaż kilka godzin w lodówce. Przed użyciem natomiast najlepiej je dobrze zamieszać ponieważ lubi się rozwarstwiać.


Mleko z orzechów laskowych
Składniki:
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 4-5 szklanek wody
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Orzechy zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na całą noc w chłodnym miejscu. Rano odcedzamy i płuczemy.
Przekładamy je do blendera, zalewamy dwiema szklankami wody i miksujemy. Zawartość blendera przekładamy na podwójnie złożoną gazę lub czystą ściereczkę  rozłożoną na sitku nad miską i dokładnie odciskamy.
Wytłoczyny ponownie przekładamy do blendera zalewamy kolejną szklanką i powtarzamy powyższe czynności. W sumie dodaję zazwyczaj 4 szklanki wody. Na koniec dodajemy odrobinę soli i mieszamy.


Mleko przelewamy do butelki i zakręconą trzymamy w lodówce przez max. 3-4 dni.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz