01 czerwca 2016

Mus rabarbarowo-truskawowy

Uwielbiam wiosnę i wczesne lato bo pojawia się wtedy cała masa sezonowych owoców i warzyw. Pierwszy zazwyczaj pojawia się rabarbar i truskawki. Co prawda za truskawkami nie szaleję za to rabarbar kocham od kiedy tylko pamiętam. Gdy byłam mała potrafiłam jeść go na surowo zerwanego prosto z ogródka (co w sumie zdarza mi się nadal). Jeśli też lubicie wiosenno-letnie smaki to zapraszam Was na przepis na przepyszny mus z tych pysznych nowalijek.


 Mus rabarbarowo-truskawowy
Składniki:
(3-4 słoiczki)
  • 1 kg rabarbaru
  • 600 g truskawek
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 4-5 łyżek syropu z agawy
Przygotowanie:

Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy. Z rabarbaru odcinamy końcówki a następnie kroimy go na mniejsze kawałki. Truskawki pozbawiamy szypułek, również je kroimy i wrzucamy razem z rabarbarem do garnka. Zalewamy je sokiem pomarańczowym i dusimy na średnim ogniu bez przykrycia aż zaczną się rozpadać i będą miękkie. Miksujemy na jednolitą masę i dosładzamy do smaku.

Gotowy mus można zapasteryzować lub zamknąć do słoiczków jeszcze gorący, schować do lodówki i zjadać na bieżąco ;)

2 komentarze :

  1. Pyszności :)
    Ja też szaleję za rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar i truskawki- kocham. Fajna opcja do naleśników.

    OdpowiedzUsuń