27 sierpnia 2016

Fistaszkowe placuszki na śniadanie

W weekendy gdy czasu jest trochę więcej bardzo lubię smażyć dla mojej rodziny placuszki. Zawsze zajadamy je przy porannej kawie z sezonowymi owocami, orzechami i innymi pysznymi dodatkami. Ostatnio udało mi się kupić mąkę z orzeszków ziemnych i idealnie sprawdziła się w tych placuszkach. Dzięki niej nabrały świetnego orzechowego posmaku. Jeśli więc lubicie orzeszki ziemne to koniecznie musicie przygotować te placuszki.


Fistaszkowe placuszki na śniadanie
Składniki:
(2-3 porcje)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (ok. 100g)
  • 1/3 szklanki mąki z orzeszków ziemnych (ok. 50g)
  • 3 łyżki płatków owsianych (30g)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (30-50g)
  • 2 łyżki dropów z gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
  • ok. 1 szklanki mleka roślinnego
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Dwa typy mąki mieszamy razem z płatkami cukrem i dropsami. Dodajemy mleko tak żeby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.

2 komentarze :

  1. Prezentują się bardzo apetycznie :) Pycha :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, tej mąki fistaszkowej to Ci zazdroszczę :-)

    OdpowiedzUsuń