07 września 2016

Brokuł z kalafiorem w sosie śmietanowym

Czasami lubię obiad ze zwykłymi dodatkami, bez żadnych wymyślnych orientalnych smaków, takie rzeczy najprostsze. Nie zawsze musi być super zdrowo, ważne żeby było smacznie. Tak właśnie było tym razem, smaki takie jak te które znam sprzed wielu lat. Kalafior i brokuł idealnie łączą się z delikatnym, kremowym sosem śmietanowym i mogą stanowić idealny dodatek do obiadu lub nawet całe danie główne w połączeniu z np. ryżem lub makaronem.


Brokuł z kalafiorem w sosie śmietanowym
Składniki:
(2 porcje)
  • 300g brokuła
  • 300g kalafiora
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki z tapioki i 1/5 szklanki wody
Przygotowanie:

Brokuła i kalafiora drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Następnie łączymy je w garnku razem ze śmietanką i trzymamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku i dalej podgotowujemy aż wszystko będzie ciepłe.

Jeśli mielicie bardzo rzadką śmietankę i nie pokrywa ona ładnie warzyw wtedy możecie dodać do całość mąkę z tapioki rozrobioną w wodzie i pogotować tak jeszcze trochę aż całość ładnie się zagęści.

3 komentarze :

  1. Nigdy mi nie przyszło do głowy połączyć kalafiora i brokuła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi smakować wspaniale!
    Bardzo ciekawy przepis, który wykorzystam z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, aczkolwiek pysznie wyglądające danie :)

    OdpowiedzUsuń