22 lutego 2014

Indyjska cukinia z kaszą

Czasami każdy ma ochotę na chwilę lenistwa i nawet w kuchni szuka szybkich rozwiązań wymagających mało pracy. Ale to nie oznacza, że musi być niesmacznie czy nudno. Wręcz przeciwnie ! Mnogość warzyw i kasz pozwala nam na wyczarowanie czegoś pysznego nawet w kilka chwil. Ponadto podczas robienia wybrałam takie przyprawy, że nadal mogłam pozostać wierna moim ulubionym indyjskim aromatom :)



Indyjska cukinia z kaszą
Składniki:
(ilość na 3 osoby)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 200 g kaszy kuskus
  • PRZYPRAWY : słodka papryka, chilli, kurkuma, curry, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Cukinię oraz papryki dokładnie szorujemy i kroimy na drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy nie za dużo oleju, wrzucamy cebulę i przyrumieniamy ją. Po chwili dodajemy do tego cukinię z papryką, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Całe gotowanie trwa może ok. 10 minut, gdy już będzie gotowe ściągamy z ognia, mieszamy z kaszą kuskus i podajemy.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz