Nie wiem jak u was, ale u mnie w lodówce zawsze znajdzie się jedna paczka ciasta francuskiego na tzw. "czarną godzinę", a w zamrażalniku paczka mrożonego szpinaku. Z takim zestawem awaryjnym człowiek zawsze jest przygotowany na nagłe odwiedziny znajomych, lub na dzień, w którym nie będzie się wam chciało szykować niczego pracochłonnego ;).
Szpinakowe poduszeczki
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300g. mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- pieprz ziołowy
- papryka ostra
- papryka słodka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki wcześniej, żeby było w tempeaturze pokojowej. Następnie rozwijamy i wycinamy z niego prostokąty w dwóch rozmiarach. Większe - będą spodami, i drugie, mniejsze o ok. 1 cm. z każdej strony. Na środkach mniejszych nacinamy po 3 paski.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 300 g. mrożonego szpinaku i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut (aż do rozmrożenia). Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, doprawiamy sosem sojowym oraz pozostałymi przyprawami i mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na spody naszych pasztecików, nakładamy na nie wierzchy (musimy je trochę rozciągnąć ;)) i dokładnie zlepiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim paszteciki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 minut (aż będą złote).
szybko ale jak smacznie:) szpinak uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń