25 lutego 2014

Szpinakowe poduszeczki

Nie wiem jak u was, ale u mnie w lodówce zawsze znajdzie się jedna paczka ciasta francuskiego na tzw. "czarną godzinę", a w zamrażalniku paczka mrożonego szpinaku. Z takim zestawem awaryjnym człowiek zawsze jest przygotowany na nagłe odwiedziny znajomych, lub na dzień, w którym nie będzie się wam chciało szykować niczego pracochłonnego ;).



Szpinakowe poduszeczki
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300g. mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • papryka słodka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki wcześniej, żeby było w tempeaturze pokojowej. Następnie rozwijamy i wycinamy z niego prostokąty w dwóch rozmiarach. Większe - będą spodami, i drugie, mniejsze o ok. 1 cm. z każdej strony. Na środkach mniejszych nacinamy po 3 paski. 
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 300 g. mrożonego szpinaku i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut (aż do rozmrożenia). Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, doprawiamy sosem sojowym oraz pozostałymi przyprawami i mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na spody naszych pasztecików, nakładamy na nie wierzchy (musimy je trochę rozciągnąć ;)) i dokładnie zlepiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim paszteciki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 minut (aż będą złote). 

1 komentarz :