Przez to, że zaczął mi się kolejny semestr na uczelni, w ciągu tygodnia mam niestety bardzo mało czasu na gotowanie. W związku z tym staram się wymyślać potrawy, które nie wymagają zbyt długiego przygotowania, ani za bardzo skomplikowanych składników. Często ograniczam się do zejścia do spiżarni, i wybrania czegoś z zapasów, i tak było też tym razem.
Kuskus z cukinią, bakłażanem i curry marchewkowo-paprykowym
Składniki:
(ilość na 4-5 osób)
- Kasza z cukinią i bakłażanem
- 100 g kaszy kuskus
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 małe bakłażany
- 200 g kukurydzy
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- pieprz ziołowy
- przyprawa kuchni chińskiej
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta mielonego chilli
- Curry marchewkowo-pomidorowe
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 żółtej papryki
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- curry
- kurkuma
- szczypta słodkiej papryki
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
1. Kuskus z cukinią i bakłażanem
Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji podanych na opakowaniu.
Cukinię i bakłażany dokładnie szorujemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również bardzo drobno kroimy, a ząbki czosnku obieramy i rozdrabniamy.
Na patelni z rozgrzanym olejem szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i bakłażana, wszystko dokładnie mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Później przyprawiamy sosem sojowym, dodajemy resztę przypraw, odsączoną kukurydzę, jeszcze raz mieszamy i wyłączamy ogień. Po ściągnięciu z ognia dodajemy kaszę kuskus, mieszamy, przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 20-25 minut.
2. Curry marchewkowo-pomidorowe
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Paprykę również myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i też kroimy w drobniutką kosteczkę.
W 1/2 szklance mleka sojowego rozrabiamy 2 łyżki mąki na jednolitą konsystencję
W małym rondelku rozgrzewamy na dnie odrobinę oleju, gdy już będzie gorący wrzucamy na to cebulę i podsmażamy mieszając aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, mieszamy z cebulą, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem aż nie zmięknie.Wtedy zalewamy ją mieszaniną mleka i mąki, dodajemy paprykę, przyprawy i mieszamy, aż nie uzyskamy dość gęstej konsystencji.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz