18 marca 2014

Kuskus z cukinią, bakłażanem i curry marchewkowo-paprykowym

Przez to, że zaczął mi się kolejny semestr na uczelni, w ciągu tygodnia mam niestety bardzo mało czasu na gotowanie. W związku z tym staram się wymyślać potrawy, które nie wymagają zbyt długiego przygotowania, ani za bardzo skomplikowanych składników. Często ograniczam się do zejścia do spiżarni, i wybrania czegoś z zapasów, i tak było też tym razem.



Kuskus z cukinią, bakłażanem i curry marchewkowo-paprykowym

Składniki:

(ilość na 4-5 osób)
  1.  Kasza z cukinią i bakłażanem
    • 100 g kaszy kuskus
    • 1 średniej wielkości cukinia
    • 2 małe bakłażany
    • 200 g kukurydzy
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • sos sojowy
    • pieprz ziołowy
    • przyprawa kuchni chińskiej
    • 2 szczypty gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
    • szczypta mielonego chilli
  2. Curry marchewkowo-pomidorowe
    • 2 średniej wielkości marchewki
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/3 żółtej papryki
    • 1 średniej wielkości czerwona cebula
    • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
    • 2 łyżeczki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki wody
    • curry
    • kurkuma
    • szczypta słodkiej papryki
    • pieprz ziołowy

Przygotowanie:

1. Kuskus z cukinią i bakłażanem 

Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji podanych na opakowaniu.
Cukinię i bakłażany dokładnie szorujemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również bardzo drobno kroimy, a ząbki czosnku obieramy i rozdrabniamy.

Na patelni z rozgrzanym olejem szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i bakłażana, wszystko dokładnie mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Później przyprawiamy sosem sojowym, dodajemy resztę przypraw, odsączoną kukurydzę, jeszcze raz mieszamy i wyłączamy ogień. Po ściągnięciu z ognia dodajemy kaszę kuskus, mieszamy, przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 20-25 minut.



2. Curry marchewkowo-pomidorowe

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. 
Paprykę również myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. 
Cebulę obieramy i też kroimy w drobniutką kosteczkę.
W 1/2 szklance mleka sojowego rozrabiamy 2 łyżki mąki na jednolitą konsystencję

W małym rondelku rozgrzewamy na dnie odrobinę oleju, gdy już będzie gorący wrzucamy na to cebulę i podsmażamy mieszając aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, mieszamy z cebulą, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem aż nie zmięknie.Wtedy zalewamy ją mieszaniną mleka i mąki, dodajemy paprykę, przyprawy i mieszamy, aż nie uzyskamy dość gęstej konsystencji.

)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz