29 maja 2014

Curry z cieciorką

Curry to jedna z klasycznych indyjskich potraw. Bardzo przypadła mi do gustu w połączeniu z cieciorką. Ponadto jest bardzo aromatyczne i sycące więc mogę je szczerze polecać, nie tylko fanom indyjskich potraw ;)




Curry z cieciorką
Składniki:
(ilość na 4 osoby)
  • 200 g suchej cieciorki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 5 małych młodych marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • PRZYPRAWY
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 2 łyżeczki curry
    • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry
    • 2 liście laurowe
    • 3 goździki
    • szczypta suszonego chilli
    • szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:

Cieciorkę namaczamy na noc, a następnie przepłukujemy, wsypujemy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Po ugotowaniu odcedzamy.

Na małej patelni przez chwilę prażymy kolendrę, liście laurowe i goździki a następnie rozdrabniamy je w moździerzu i mieszamy z pozostałymi przyprawami.

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozdrobniony czosnek. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie plasterki, mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Wsypujemy zestaw przypraw, mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy ugotowaną cieciorkę, mieszamy i dusimy przez jeszcze ok. 15 minut.


Gotowe curry może już samo w sobie stanowić danie obiadowe. Jednak możemy podać je także z ryżem. Ja zawsze wybieram ryż brązowy lub mieszankę z ryżem dzikim ze względu na ich wartości odżywcze.


Curry jest jednym z tych dań, które nie wymagają pracochłonnego przygotowania (ogranicza się w zasadzie do jednego garnka i patelni) a efekt jest przepyszny. Dla tego uważam, że każdy powinien spróbować ugotować je chociaż z raz w swoim życiu ;). Jeszcze większą motywacją może być zdrowie jakie mają osoby, których kuchnia opiera się na daniach indyjskich - nic tylko pozazdrościć!

2 komentarze :

  1. Bardzo smacznie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię curry z ciecierzycy z marchewką w roli głównej ;D

    OdpowiedzUsuń