06 maja 2014

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Jestem z Wielkopolski więc od dzieciństwa jestem wielką fanką ziemniaków w każdej postaci. Ich smak w tej postaci jest idealny. Do tego jeśli podacie je na jakimś przyjęciu to ich wygląd na pewno zachwyci gości. Ich wykonanie jest bardzo proste a smak świetny!



Pieczone ziemniaki
Bierzemy odpowiednią ilość ziemniaków (po 1 lub 2 dużych, najlepiej o podłużnym kształcie) na osobę. Obieramy je, myjemy i nacinamy od góry - tak jak byśmy chcieli pociąć w plasterki lecz nie docinamy ich do końca. Do miski wlewamy wodę (tyle żeby włożone do niej ziemniaki były w pełni przykryte) i rozpuszczamy w niej cukier ( w proporcjach 2 łyżki na 0,5 litra). Do roztworu wkładamy ziemniaki i zostawiamy na ok. 30 minut. Następnie wyciągamy i zostawiamy do osuszenia. Na talerzyk wylewamy olej i przy pomocy pędzelka smarujemy dokładnie ziemniaki z każdej strony. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków i odrobiną rozmarynu. Na blasze układamy papier do pieczenia i układamy ziemniaki. Pieczemy w 175°C przez ok. 40-50 minut, obracając w połowie czasu pieczenia, gdy się ładnie przyrumienią wyciągamy i zajadamy :)

3 komentarze :

  1. jaki jest cel moczenia ich w cukrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki temu po upieczeniu są "chrupiące" :)

      Usuń
  2. Są rewelacyjne! Ja też je bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń