17 sierpnia 2014

Chleb drożdżowy, pszenno-orkiszowy z makiem

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa jest chleb z makiem. Ale nie taki, który miał makiem posypaną tylko skórkę, lecz ten, który miał go głównie w środku. To dopiero był rarytas! Niestety od dłuższego czasu nie widziałam, takiego chleba, ale okazuje się, że zrobienie go samemu jest bardzo proste, a smak dokładnie taki jak z przed lat :)




Chleb drożdżowy z makiem
Składniki:
(keksówka 20 cm)
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g maku niebieskiego
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki pszennej, cukier. Zalewamy wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte czystą ścierką na ok. 30 minut - aż wyrosną.

Mąki mieszamy z makiem i solą, dodajemy wyrośnięte drożdże i urabiamy ciasto. Odstawiamy je w misce przykryte czystą ścierką, w ciepłym miejscu na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Formę natłuszczamy olejem, wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika mokrym nożem nacinamy środek - do ok. połowy wysokości i polewamy delikatnie wodą.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C. 20 minut pieczemy w 220°C, następnie przełączamy na pieczenie od spodu i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch będzie się za mocno spiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia. Gdy chleb przejdzie test "suchego patyczka" oraz będzie wyraźnie odchodził od brzegów formy wyłączamy piec i lekko go uchylamy, jednak nie wyciągamy chleba i pozwalamy mu dobrze wystygnąć. Po ok. 2 godzinach wyciągamy go z formy i zostawiamy do ostygnięcia.

4 komentarze :

  1. coś o tym wiem - trudno powstrzymać się od ukrojenia pajdy, jeszcze ciepłego pachnącego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczywo z makiem, a te domowe zawsze smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jutro zabieram się za swój pierwszy w życiu chleb. Ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie... Twój wygląda rewelacyjnie. Z masełkiem to mmm, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi się udać :) ! Trzymam kciuki ;)

      A na zachętę dodam, że z każdym kolejnym upieczonym chlebem jest coraz lepiej :)

      Usuń