03 września 2014

Surówka z bobem i rzodkiewką

Na straganach i w sklepach pojawia się bób z późniejszego siewu. Jak dla mnie nie ma nic lepszego na koniec lata niż przypomnienie smaków z jego początku, a bób jest takim warzywem, które dla mnie jest nieodłączną częścią lata.



Surówka z bobem i rzodkiewką
Składniki:
(4 porcje)
  • 500 g bobu
  • 1 pęczek rzodkiewki (200 g)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 liście sałaty lodowej
  • 1 papryka szpiczasta
  • 1/2 łyżeczki białej soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy bób i na małym ogniu gotujemy go do miękkości (ok. 20 minut), odcedzamy, studzimy i obieramy.

Rzodkiewki kroimy na bardzo cieniutkie plastry.

Paprykę kroimy na plastry lub w kostkę zależy jak lubicie.

Sałatę szatkujemy lub kroimy na mniejsze kawałki.

Czosnek bardzo drobno siekamy.

Pietruszkę drobno siekamy.

W dużej misce łączymy sałatę z bobem, rzodkiewką, papryką i delikatnie lecz dokładnie mieszamy. Dodajemy pietruszkę, czosnek, przyprawy i mieszamy.


Bardzo dobrze smakuje podawana po lekkim schłodzeniu w lodówce, można także przed podaniem delikatnie skropić ją oliwą żeby w pełni skorzystać z wartości odżywczych użytych warzyw.

3 komentarze :

  1. Bób w sałatce? Jak dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak świeżo i orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bobu w sklepach ostatnio nie widziałam, mam za to kilka kg w zamrażarce, więc chętnie taką sałatkę zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń