07 października 2014

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i czerwoną cebulą

Surówki to nieodłączny element mojego jadłospisu. Podaję je jako dodatek do obiadu lub zjadam do kanapek na śniadanie lub do kaszy na kolację, wszystko zależy od ochoty. Ale przynajmniej jedna surówka musi być cały czas w lodówce gotowa żeby poratować gdy ktoś zgłodnieje :)



Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i czerwoną cebulą

Składniki:

5-6 porcji
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 3 duże, długie marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • sos:
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

Kapustę pekińską myjemy drobno, kroimy lub szatkujemy.


Marchewki myjemy, obieramy a następnie obieraczką tniemy z nich cienkie, podłużne plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórko.

Paprykę myjemy, ususwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zalewamy sosem i trzymamy w lodówce aż do podania. Przed podaniem dokładnie mieszamy.

3 komentarze :

  1. jem bardzo mało surówek ostatnio, pora to nadrobić, dzięki za przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma nic lepszego jak smaczna warzywna surówka! fajny pomysł, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio sobie postanowiłam, że będę jeść więcej kapusty, więc to surówka idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń