01 listopada 2014

Ciasto dyniowe z orzeszkami arachidowymi

Wiem, że ostatnio jest u mnie dość monotematycznie ale nie potrafię odmówić sobie rozkoszowania się dynią, szczególnie, że teraz jest tak łatwo dostępna. Do tego muszę przyznać, że ilość sposobów na jakie można użyć dynię jest chyba nieskończona więc każdy znajdzie coś dla siebie.


Ciasto dyniowe z orzeszkami arachidowymi
Składniki:
(blacha 25x25 cm)
  • 500 g miąższu dyni
  • 125 g orzeszków arachidowych
  • 200-250 ml mleka sojowego
  • 90 g oleju kokosowego
  • 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Przygotowanie:

Obraną dynię kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez ok. 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia a następnie blendujemy na jednolitą masę.

Zblendowaną dynię przekładamy do dużej miski. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, 3/4 mleka sojowego, cukier trzcinowy. Następnie pomału zaczynamy dosypywać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. W razie potrzeby jeśli ciasto będzie za gęste dolewamy więcej mleka sojowego. Ma mieć konsystencję podobną do ciasta "racuchowego". Wyłączamy mikser, dodajemy orzeszki i widelcem dokładnie mieszamy masę.

Blachę natłuszczamy olejem rzepakowym, wysypujemy kaszką manną. Następnie przekładamy do niej ciasto i mokrą ręką równo je rozprowadzamy.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C przez ok. 20 minut. Po tym czasie, gdy już się zacznie przyrumieniać przykrywamy z wierzchu papierem i włączamy pieczenie od spodu na ok. 15 minut. Gdy ciasto przejdzie test "suchego patyczka" wyłączamy piekarnik.




Proponuję jedzenie tego ciasta z musem jabłkowym doprawionym do smaku cynamonem.

Jesień, złota cudowna jesień o smaku dyni i zapachu cynamonu to jest to! W domu ciepło i przytulnie a za oknami niestety coraz chłodniej. Ale  kubek gorącej kawy i kawałek, no może dwa... ewentualnie siedem tego ciasta i świat od razu staje się lepszy :)



Ciasto jest jak dla mnie idealne. Uwielbiam ten charakterystyczny smak orzeszków ziemnych a w połączeniu z dynią to dopiero prawdziwa rozkosz!


3 komentarze :

  1. dyni nigdy za dużo i jak dla mnie to możesz być tak monotematyczna jeszcze długi czas :) a ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho jakich mało- jest świetne! dyniowe szaleństwo trwa, dlatego wykorzystujmy ją póki możemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam dynię i też ciągle coś z niej robię :-) Ciasto na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń