13 listopada 2014

Paprykowa marchewka na gęsto

Marchewka na gęsto jest nieodłączną częścią wielu obiadów od kiedy tylko pamiętam. Nie musi być to jednak zwykła nudna marchewka, bardzo łatwo możemy dodać jej więcej smaku i zaskoczyć tych, których będziemy karmili.



Paprykowa marchewka na gęsto
Składniki:
(4 porcje)
  • 6 marchewek (ok. 700g)
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • woda
Przygotowanie:

Marchewkę obieramy a następnie podgotowujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobną kostkę.

Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby dno było dobrze przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i dalej dusimy. Cały czas mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Gotujemy tak długo aż marchewki nie będą bardzo miękkie i lekko "klejące" się.

4 komentarze :

  1. Ciekawa propozycja :) uwielbiam marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem jak to robisz, ale zawsze trafiasz w moje smaki - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niby proste, a jak świetnie można wydobyć smak marchewki i go wzmocnić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię marchewkę na gęsto, czasami jem ją jeszcze w wersji z groszkiem - też dobra :)

    OdpowiedzUsuń