04 listopada 2014

Pasztet z soi z pietruszką i selerem

Niedawno robiłam pastę kanapkową z soi z pietruszką i selerem, która bardzo zasmakowała całej mojej rodzinie. Jako, że skład był przepyszny to po lekkiej modyfikacji postanowiłam wykorzystać go jeszcze raz i wyszło znowu pysznie, nawet nie wiem czy nie lepiej niż za pierwszym razem ;)




Pasztet z soi z pietruszką i selerem
Składniki:
  • 200 g soi
  • 1/2 selera
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małej papryczki pepperoni
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:

Soję zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości (przez ok. 3 godzin). Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Papryczkę myjemy, usuwamy z niej nasiona i bardzo drobno siekamy.

Soję blendujemy na jednolitą masę z pietruszką, selerem i czosnkiem. Dodajemy przyprawy, posiekaną papryczkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę, kaszę manną i dokładnie urabiamy. W rękach formujemy z masy podłużny walec.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowy pasztet wykładamy na blasze. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez ok. 45 minut, jeśli za mocno się będzie spiekał możemy przykryć papierem do pieczenia. Możemy patyczkiem sprawdzić czy jest już wypieczony.



Pasztet ma bardzo delikatny smak i świetnie nadaje się zarówno do kanapek jak i do zjedzenia samodzielnie.


10 komentarzy :

  1. akurat dziś potrzebowałam czegoś na szybko i wegański z Primaviki jadłam, ale ten od razu zapisuję co by nie zapomnieć, ze muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi mistrzowskie pasztety, muszę ją namówić na dorzucenie pietruchy następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno wypróbuję za kilka dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie :-) czy zamiast papryczki pepperoni mogę dać po prostu ostrzejsze przyprawy, np.czubrycę czerwoną, dużo ostrej papryki zawiera. Nie mam akurat papryczki w domu a mam wielką chęć zrobić pierwszy raz pasztet sojowy, alternatywę dla gotowanej karkówki, pasztetu z królika i wszelkich innych mięsnych dodatków na chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :)
      Możesz zmodyfikować przepis dodając jakiekolwiek przyprawy lubisz w ilościach "do smaku" ;)

      Usuń
  5. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze jedno pytanie, jaka porcja z tego wyjdzie, na jakiej wielkości blachę, bo zastanawiam się czy nie będzie tego za malutko i czy nie upiec z całej paczki czyli 400g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość mały, więc spokojnie możesz wykorzystać od razu całą paczkę ;)

      Usuń