30 listopada 2014

Pszenno-żytni cukiniowy chleb bez drożdży

Gdy zaczyna się sezon na cukinię wtedy w kuchni można na prawdę poszaleć. Z cukinii można zrobić w zasadzie wszystko od leczo, przez zupę, po ciasta. Ale skoro można na niej piec to można zrobić z niej przecież również pyszny chlebek. Jeśli nie pieczecie chlebów ze względu na czasochłonność to gwarantuję Wam, że przygotowanie tego wypieku nie zajmie Wam dużo czasu ponieważ jest on bez drożdży. A dzięki cukinii chlebek jest puszysty, lekki i przyjemnie wilgotny.




Pszenno-żytni chlebek cukiniowy
Składniki:
(mała keksówka ok. 20 cm)
  • 2 cukinie (600 g)
  • 30 g oleju
  • 100 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek suszony do smaku
  • czarnuszka 
  • olej
  • bułka tarta
Przygotowanie:

Cukinię dokładnie szorujemy, obieramy a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Łączymy ją z olejem.

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy cukinię, pestki i dokładnie wszystko mieszamy, tak żeby składniki się połączyły. Gotową masę przyprawiamy solą,pieprzem ziołowym i czosnkiem.

Formę natłuszczamy olejem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę. Posypujemy na wierzchu pestkami dyni oraz czarnuszką.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Pieczemy przez 10-15 minut (aż się przyrumieni), następnie włączamy pieczenie od spodu (lub przykrywamy papierem do pieczenia) i pieczemy przez ok. 45 minut - aż przejdzie test "suchego patyczka".


Ten chlebek robi się o wiele szybciej i łatwiej niż zwykły drożdżowy, dlatego proponuję upieczenie go wszystkim, którzy chcą mieć domowe pieczywo lecz dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami.


Jeśli lubicie bardziej wilgotne pieczywo to ten chlebek zdecydowanie przypadnie wam do gustu.

1 komentarz :

  1. Bananowy jest świetny, teraz czas na cukiniowy w takim razie! :) Wygląda bardzo apetycznie, baaardzo!

    OdpowiedzUsuń