21 grudnia 2014

Piernikowe renifery - świąteczne cake pops

Za oknami i wszędzie w domach pojawia się coraz więcej świątecznych ozdób. Wszędobylskie renifery opanowały nawet moją kuchnię ale zupełnie nikomu to nie przeszkadza :)




Piernikowe renifery - świąteczne cake pops

Składniki:
(na ok. 40 reniferów)
  1. Masa:
    • 500 g pierniczków
    • 200 g masła orzechowego (niesolonego i jak najbardziej kremowego)
    • 60 g rozpuszczonego oleju kokosowego
    • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  2. Polewa:
    • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
    • 200 g gorzkiej czekolady
  3. Dodatki:
    • wegańskie precle
    • suszona żurawina (najlepiej w całości)
    • cukier puder (ok. 2 łyżek)
    • gorąca woda
    • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Pierniczki bardzo drobno kruszymy (ja przerobiłam je w blenderze na dość drobne kawałki) ale możemy zrobić to także w sposób tradycyjny czyli tłuczkiem lub drewnianą kulą do ciasta. Pokruszone ciasteczka łączymy z masłem orzechowym, rozpuszczonym olejem i urabiamy masę. Jeśli będzie zbyt sucha dolewamy stopniowo wody w takiej ilości żeby dało zagnieść się z niej bez problemu kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 15 minut. 

W tym czasie możemy rozpuścić w kąpieli parowej gorzką czekoladę z olejem kokosowym.

Precle przekrawamy na połówki.

Następnie w dłoniach formujemy z masy niezbyt duże kulki. Każdą z kulek dokładnie obtaczamy w roztopionej czekoladzie. Warto poczekać aż czekolada zacznie delikatnie gęstnieć bo wtedy uzyskamy grubszą i bardziej równomierną warstwę. (Czekoladę, która pozostanie zostawiamy bo będziemy z niej robili oczka).

W każdą z kulek wbijamy po dwie połówki precli jako rogi a na środku przymocowujemy żurawinę jako czerwony nosek. Tak przygotowane kulki rozkładamy na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki aż czekolada nie zastygnie.

W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder zalewamy w miseczce odrobiną gorącej wody (łyżka lub dwie) i dokładnie urabiamy. Chodzi o to, żeby uzyskać jak najgęstszy lukier bo będziemy robili z niego oczka więc nie może spływać. Jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać więcej wody (lub soku z cytryny, który dodatkowo go wybieli) a jeśli za rzadki to należy dosypać więcej cukru pudru. Lukier również odstawiamy żeby zaczął gęstnieć.

Wyciągamy gotowe kulki z lodówki i na każdą patyczkiem do szaszłyków nakładamy kropki lukru - białka oczu. Następnie znowu odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Po chwili roztopioną czekoladę patyczkiem do szaszłyków nakładamy na białka wykańczając oczka.

Tak przygotowane renifery przechowujemy w lodówce a przed podaniem nakłuwamy je na patyczki :). Możecie kupić specjalne patyczki do cake popsów lub użyć grubszych drewnianych patyczków do szaszłyków z odciętymi ostrymi końcami.


Gwarantuję wam, że taka przekąska podbije serca nie tylko tych najmłodszych ale będzie równocześnie świetną, humorystyczną ozdobą świątecznego stołu :)

3 komentarze :