18 stycznia 2015

Chleb z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami

Dzisiaj przygotowałam dla was pyszny chlebek z na prawdę wypasionymi dodatkami. Tak mi zasmakował, że aż chyba upiekę drugi taki i zawiozę babci, która uwielbia domowe wypieki :)




Chleb z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami
Składniki:
(1 bochenek)
  • 25 g drożdży
  • 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 200 g + 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g orzechów włoskich
  • 80 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Suszone pomidory dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.

Mąki razem mieszamy, dodajemy orzechy, pomidory i sól. Dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie urabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce pod przykryciem na ok. 50 minut. 

Ciasto w dłoniach formujemy na pożądany kształt, lub przekładamy do formy wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze ok. 40 minut.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. godzinę. Przez pierwsze 20 minut (aż się zarumieni) piekłam normalnie, a następnie przełączyłam na pieczenie od spodu i piekłam przez kolejne ok. 30 minut, aż przejdzie tzw. "test suchego patyczka", a przy próbie opukiwania będzie wydawał "pusty" odgłos. 

Zostawiamy do wystygnięcia na całą noc, najlepiej na kratce.



Połączenie orzechów włoskich i suszonych pomidorów to prawdziwy ideał. Smakowo nie potrzebuje żadnych więcej reklam. 



Jeśli tak jak ja lubicie chleby z niepowtarzalnymi dodatkami to koniecznie musicie ten wypróbować ;)


4 komentarze :

  1. jaki apetyczny, aż tu mi pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, to coś dla mnie! Wieki nie piekłam chleba, leń ze mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis:) na pewno wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń