31 stycznia 2015

Curry z batatami i pieczoną brukselką

Ja brukselkę zjadam chętnie o każdej porze dnia i nocy oraz w każdej postaci. Jednak jeśli Wam przypomina tylko zmorę z przedszkola to dzisiejszy przepis pokaże, że można ją "odczarować" i podać w zupełnie innej wersji, która zaskoczy nawet tych sceptycznie podchodzących do tego cudownego warzywa ;)




Curry z batatami i pieczoną brukselką
Składniki:
(3 porcje)
  • 500 g brukselki (przed obraniem)
  • 2 bataty (ok. 450 g)
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka Pasty Curry Żółtej Kanokwan
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie:

Brukselkę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C i pieczemy przez ok. 15-20 minut.


Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Bataty obieramy i kroimy w większą kostkę.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki wycinając twarde gniazda nasienne.

W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z pastą curry. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż zmiękną i puszczą wodę (ok. 5-10 minut). Następnie dodajemy pokrojonego batata, szklankę wody i dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż bataty zmiękną). Dodajemy mleko kokosowe, pozostałe przyprawy, mieszamy i dusimy na małym ogniu redukując tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody, a bataty zaczną się rozpadać i zagęszczać curry. Wtedy dodajemy brukselkę, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut.


Najlepiej smakuje z brązowym ryżem lub jako samodzielna potrawa.

3 komentarze :

  1. piona za brukselkę! mogłabym jeść i jeść, a już szczególnie zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne ale ta porcja to dla mnie samej;)

    OdpowiedzUsuń