01 lutego 2015

Ziarnisty chleb orkiszowy

Jak co niedzielę czas na nowy chleb, który będzie towarzyszył nam w nadchodzącym tygodniu. Dzisiaj wybór padł na mąkę orkiszową a do tego dodatek całej masy ziaren i nasion.



Ziarnisty chleb orkiszowy
Składniki:
(1 mały bochenek)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 400 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej orkiszowej (+ 1 łyżka do zaczynu)
  • 125 g płatków owsianych (+ do posypania)
  • 50 g siemienia lnianego (+ do posypania)
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki. Wlewamy wodę, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 20 minut) przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu.

Mieszamy mąkę, płatki owsiane, siemię lniane i sól. Dodajemy drożdże i dokładnie wyrabiamy ciasto, przez ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy siemieniem lnianym i płatkami owsianymi, odstawiamy na około 40 minut, przykryte czystą ścierką, w ciepłym miejscu.

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Przed włożeniem do piekarnika chleb delikatnie smarujemy wodą. Następnie pieczemy aż się zarumieni (ok. 20 minut), wtedy przełączamy na pieczenie od spodu i przykrywamy papierem. Pieczemy przez kolejne ok. 40 minut, aż przejdzie tzw. "test suchego patyczka", a po postukaniu będzie wydawał "pusty" odgłos. Zostawiamy do wystygnięcia na całą noc, najlepiej na kratce.



Lubię chleby z tak "wypasionym" wnętrzem. Płatki owsiane i siemię lniane to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków :)


6 komentarzy :

  1. w te ferie zdecydowanie wezmę się za wypiek chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie - bardzo bogato i prawdziwie :) Także lubię chleby z wypasionym wnętrzem :P

    OdpowiedzUsuń
  3. takim chlebkiem to chyba nikt by nie pogardził, wygląda pysznie! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnóstwo ziaren - to lubię w chlebie najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem w trakcie robienia, przedostatni etap czekania :) Wczoraj probowalam ten z amarantusem, ale cos zrobilam nie tak bo nie wyszedl. Za to ten pieknie rosnie, wiec jestem dobrej mysli :)

    OdpowiedzUsuń