22 marca 2015

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym

Słodkości nie przygotowuję często dlatego jak już coś robię to uważam, że warto zaszaleć i zrobić coś "wypasionego". Na pomysł tego ciasta wpadłam czytając wielokrotnie o tej osławionej wegańskiej czekoladzie z masłem orzechowym. Jest przepyszna! Nie za słodka ani nie za ciężka. Idealna!



Tarta czekoladowa z masłem orzechowym
Składniki:
(tortownica ok. 20 cm średnicy)
  1. Ciasto:
    • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 50 g oleju kokosowego
    • 30 g cukru trzcinowego
    • 25 g kakao
    • 1 łyżeczka mielonego lnu
    • 1/4 szklanki wody
  2. Ganasz czekoladowy:
    • 175 g gorzkiej czekolady
    • 150 g twardej części mleka kokosowego
  3. 150-200 g masła z orzeszków ziemnych (nie solone, naturalne, najlepiej domowej roboty)
  4. garść prażonych (nie solonych) orzeszków ziemnych do posypania
Przygotowanie:

Siemię lniane zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia na ok. 10 minut.

Olej kokosowy rozpuszczamy.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy jednolite elastyczne ciasto i odstawiamy je do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.

Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5-1 cm wykładamy nim formę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) z niezbyt wysokim brzegiem (ok. 3-4 cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut.

Na przestudzonym spodzie rozsmarowujemy równomiernie masło orzechowe.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym ganasz rozlewamy równomiernie na cieście.

Posypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi.

Odstawiamy na min. 3-4 godziny do stwardnienia (najlepiej cała noc).


Ciasto może wydawać się ciężkie jednak ganasz na prawdę zyskuje lekkość dzięki mleku kokosowemu.


Połączenie fistaszków z czekoladą to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Smaki te idealnie się komponują i dopełniają. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to szczerze zachęcam ;) !

9 komentarzy :

  1. nie mogę do Ciebie wchodzić, od razu można dostać ślinotoku! hahaha :D cudowna ta tarta! i jeszcze czekoladowo-orzechowa <3 już na samą myśl robię się głodna albo raczej zamieniam się w łasucha :D fantastycznie wyszła! od razu zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiała smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! Dzisiaj zrobiłam akurat brownie w podobnej konwencji. Wypasione ciasta są najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś idealnego dla mnie! Kocham masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mało orzechowe- pycha! Czekolada- pycha! Razem- orzechowo-czekoladowy raj <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach taką tartę mogłabym jeść ciągle. No bo przecież jest czekoladowa :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytam ten przepis i pierwsze, co przychodzi mi do głowy to Snickers! A ciasto, jeśli smakuje tak dobrze, jak wygląda, to musi to być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń