11 kwietnia 2015

Hummus klasyczny

Po tym jak spróbowałam hummus po raz pierwszy jakoś na początku tego roku, nie mogłam zapomnieć tego smaku. Niezliczoną ilość próbowałam odtworzyć go w domu, jednak efekt nigdy nie był zadowalający, aż do teraz. W końcu znalazłam mój złoty środek na proporcje składników w hummusie, która pozwala na uzyskanie mojego ideału.



Hummus klasyczny
Składniki:
  • 230 g ugotowanej cieciorki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 3/4 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:


Cieciorkę blendujemy na największej mocy z sokiem z cytryny, tahini oraz przyprawami aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i blendujemy tak długo aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję.

Pamiętajcie, że aby hummus wyszedł dobry cieciorka musi być bardzo mocno ugotowana, w zasadzie aż rozgotowana. Tak żeby w środku nie była biała i sucha tylko wilgotna.


Ja najbardziej lubię zajadać hummus jako dip do świeżych warzyw lub ze świeżym domowym chlebem.

5 komentarzy :

  1. Nie ma to jak humus zawsze wspaniały:) ten wygląda bardzo apetycznie, muszę go zrobić w takich proporcjach :) bo ja też nie mogę nigdy zrobić takiego idealnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze mówię, że ile gustów tyle hummusów idealnych ;D

      Usuń
  2. Uwielbiam hummus, ale ten kminek mi tam trochę nie pasuje :P Ale całość wygląda bardzo smakowicie :) Ja planuję robić hummus jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och kocham hummus od klasycznego, po hummus z pieczoną papryką, z buraka i awokado! <3

    OdpowiedzUsuń