10 maja 2015

Dal grochowy z pieczoną papryką

Uwielbiam rośliny strączkowe i uważam, że powinniśmy wprowadzać je do swojej kuchni jak najczęściej. Zazwyczaj sięgamy po fasolkę czerwoną, białą, cieciorkę i różne rodzaje soczewicy. Ale zapominamy o grochu. Ja do tej pory znałam go tylko z grochówki. Jako, że w grochówce zachowuje się on podobnie to soczewicy to postanowiłam wykorzystać tę zależność i użyć go do przyrządzenia orientalnego, aromatycznego curry. 


Dal grochowy z pieczoną papryką
Składniki:
(3 porcje)
  • 100 g grochu łuskanego
  • 3 marchewki
  • 3 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 natki pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • suszone oregano, słodka papryka.
Przygotowanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 20-30 minut.

Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.

Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Gdy będą gotowe dodajemy pastę curry, kminek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy seler, ziemniaki i marchewkę, pokrojone w kostkę pomidory dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5-10 minut. Dolewamy wodę, dosypujemy groch i gotujemy tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie.
Odlewamy ok. 1/2 szklanki wody i dokładnie rozrabiamy w niej mąkę kukurydzianą. Ponownie przelewamy mieszankę do garnka cały czas mieszając i gotując na małym ogniu.

Doprawiamy do smaku.


Według mnie im bardziej rozgotowany groch i ziemniaki tym lepszy smak, a pieczona papryka jest świetnym dodatkiem. Pieczenie nadaje jej bardzo głębokiego i bogatego smaku.

5 komentarzy :

  1. wieki już grochu nie jadłam, a jeśli chodzi o dal to uwielbiam! to bogactwo aromatów jest niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda po porostu nie można się napatrzeć z chęcią bym taki zjadła :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie takie danie z grochu to też nowość. Bardzo ciekawe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Smaczne. Zaskoczyło mnie, że danie nie jest ostre (biorąc pod uwagę pastę curry), a słodkawe, pewnie od pieczonej papryki.

    OdpowiedzUsuń