Przepis ten przygotowałam również w wersji video więc zapraszam zarówno do czytania jak i do oglądania.
Letnie ciasto chia
Składniki:
(tortownica ok 22 cm)
- Spód:
- 1 szklanka (200g) migdałów
- 3/4 szklanki (150g) rodzynek
- Masa chia:
- 10 łyżek (100 g) nasion chia
- 2 puszki (800 ml) mleka kokosowego
- 1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego
- 1 szklanka (200g) czerwonej porzeczki
- 6-10 łyżek dowolnego słodu (syrop daktylowy/z agawy) (zależy jak słodką masę chcecie uzyskać)
- 2 łyżeczki agaru
- Mus:
- 2 awokado
- 1 szklanka (150g) suszonych daktyli
- 4 łyżki karobu (lub kakao)
- Dodatkowo:
- 3/4 szklanki (150 g) czarnej porzeczki (opcjonalnie)
- agrest, czarna i czerwona porzeczka (lub inne sezonowe owoce) do ozdoby
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu.
Rodzynki namaczamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dobrze je odcedzamy i blendujemy je na jednolitą masę. Migdały również blendujemy na mąkę. Łączymy rodzynki z migdałami i urabiamy z nich ciasto.
Czerwoną porzeczkę blendujemy na jednolitą masę.
Wszystkie składniki poza agarem łączymy w garnku i odstawiamy na min. godzinę. Po tym czasie podgrzewamy aż do zagotowania. Gdy masa się zagotuje dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 10-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową lub zwykłą spożywczą. Rozkładamy na niej masę na spód, na niej wykładamy czarną porzeczkę i delikatnie wgniatamy ją w ciasto. Następnie przelewamy na to masę chia i odstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.
W tym czasie przygotowujemy mus. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone i obrane awokado, karob i wszystko blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Tę masę rozprowadzamy na zastygniętym cieście.
Na wierzchu posypujemy owocami i odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Ciasto tak zasmakowało całej rodzinie, że już usłyszałam pytania o to kiedy zrobię je znowu, a cała tortownica zniknęła w mgnieniu oka ;)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że ciasto się szybko rozeszło, wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie w takim ciachu - takie mogłabym jeść cały czas :D
OdpowiedzUsuńHej! Dziękuję przepis na ciasto; marzy mi się takie od pewnego czasu :)
OdpowiedzUsuńMogę wiedzieć jaki kierunek studiujesz? Tak z ciekawości :)
Hej :)
UsuńStudiuję leśnictwo ;)
Nie jadłam chia :)
OdpowiedzUsuń