29 lipca 2015

Letnie ciasto chia

Uwielbiam lato za te wszystkie sezonowe owoce, które nam daje, za słońce a nawet za upalne temperatury. Dzisiaj więc mam dla Was przepyszny deser z tymi właśnie pysznymi owocami. Ciasto, które nie wymaga pieczenia to prawdziwy ideał szczególnie gdy temperatury dają się we znaki. Do tego jest ono bardzo zdrowe w składzie w zasadzie same świetne produkty i sporo tzw. superfood'ów jesteście ciekawi ;)? To zapraszam!


Przepis ten przygotowałam również w wersji video więc zapraszam zarówno do czytania jak i do oglądania.




Letnie ciasto chia
Składniki:
(tortownica ok  22 cm)
  1. Spód:
    • 1 szklanka (200g) migdałów
    • 3/4 szklanki (150g) rodzynek 
  2. Masa chia:
    • 10 łyżek (100 g) nasion chia
    • 2 puszki (800 ml) mleka kokosowego
    • 1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego
    • 1 szklanka (200g) czerwonej porzeczki
    • 6-10 łyżek dowolnego słodu (syrop daktylowy/z agawy) (zależy jak słodką masę chcecie uzyskać)
    • 2 łyżeczki agaru
  3. Mus:
    • 2 awokado
    • 1 szklanka (150g) suszonych daktyli
    • 4 łyżki karobu (lub kakao)
  4. Dodatkowo:
    • 3/4 szklanki (150 g) czarnej porzeczki (opcjonalnie)
    • agrest, czarna i czerwona porzeczka (lub inne sezonowe owoce) do ozdoby
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu.
Rodzynki namaczamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dobrze je odcedzamy i blendujemy je na jednolitą masę. Migdały również blendujemy na mąkę. Łączymy rodzynki z migdałami i urabiamy z nich ciasto. 

Czerwoną porzeczkę blendujemy na jednolitą masę.
Wszystkie składniki poza agarem łączymy w garnku i odstawiamy na min. godzinę. Po tym czasie podgrzewamy aż do zagotowania. Gdy masa się zagotuje dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 10-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową lub zwykłą spożywczą. Rozkładamy na niej masę na spód, na niej wykładamy czarną porzeczkę i delikatnie wgniatamy ją w ciasto. Następnie przelewamy na to masę chia i odstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.

W tym czasie przygotowujemy mus. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone i obrane awokado, karob i wszystko blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Tę masę rozprowadzamy na zastygniętym cieście.
Na wierzchu posypujemy owocami i odstawiamy do lodówki na min. godzinę.


Ciasto tak zasmakowało całej rodzinie, że już usłyszałam pytania o to kiedy zrobię je znowu, a cała tortownica zniknęła w mgnieniu oka ;)



A przy okazji zapraszam na mój kanał na youtubie, gdzie znajdziecie ten przepis w wersji video ;)

6 komentarzy :

  1. Nie dziwię się, że ciasto się szybko rozeszło, wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie w takim ciachu - takie mogłabym jeść cały czas :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej! Dziękuję przepis na ciasto; marzy mi się takie od pewnego czasu :)

    Mogę wiedzieć jaki kierunek studiujesz? Tak z ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń