Wakacje dla większości niestety powoli dobiegają końca, ja na całe szczęście mam ich jeszcze ponad miesiąc ale Ci z Was, którzy nie mają tak dobrze prawdopodobnie mają przed sobą ostatni wakacyjny weekend. Jeśli planujecie jakieś przyjęcia czy spotkania ze znajomymi na pewno zastanawiacie się co ciekawego można im podać. Mam dla Was propozycję na zdrowszą i wegańską wersję dość popularnej amerykańskiej przekąski.
Corn dogi
[wegańskie, pieczone]
Składniki:
- 6 sojowych kiełbasek (poleam wege kiełbaski curry lub paprykowe Polsoja)
- 1/2 szklanki (ok. 60 g) mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki (ok. 60 g) mąki owsianej
- 2 czubate łyżeczki musztardy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej owsianego lub sojowego)
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Piekarnik dobrze rozgrzewamy do ok.180°C.
Kiełbaski przecinamy na pół i każdą nabijamy na patyczek do szaszłyków.
Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy musztardę, mleko roślinne i dokładnie urabiamy ciasto, które musi być gęste. Odstawiamy je na 5-10 minut.
Każdą kiełbaskę zanurzamy w cieście i dokładnie ją nim oblepiamy. Gotowe kiełbaski rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy przez ok. 25 minut - ciasto będzie złociste i chrupkie, a kiełbaski miękkie wewnątrz.
Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze na chwilę do wystygnięcia.
Jak dla mnie idealnie smakują z wegańskim majonezem lub ketchupem.
Sama dobrze wiem jak ciężko przygotować dobre przekąski na przyjęcie, które łatwo będzie zjeść nie brudząc sobie przy tym rąk. Te corn dogi świetnie sprawdzają się w tej roli.
Świetny ten corn dog :)!
OdpowiedzUsuńNo proszę nie wpadłabym na taki pomysł! Genialne :)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo. A co jeszcze robisz z vege kiełbasek?
OdpowiedzUsuńPodsmażone dodaję do tofucznicy, wkładam do hot-dogów, a pokrojone czasem wrzucam do makaronu z sosem gdy muszę zrobić szybki obiad..
UsuńI mam jeszcze kilka pomysłów, które po realizacji na pewno się tutaj pojawią ;)