Jeśli obawiacie się, że na diecie wegańskiej będziecie musieli zrezygnować ze smaków, które znacie i lubicie to nie ma nic bardziej mylnego! Mleka roślinne, jogurty a nawet śmietanki można zarówno zrobić samemu jak i kupić bez większego problemu w wielu sklepach.
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą, zdrową i szybką w przygotowaniu śmietankę, która idealnie zastępuje tradycyjną kwaśną śmietanę, nada się do polania placuszków, racuchów, knedli czy też pierogów. A jestem pewna, że zastosowań może być o wiele więcej, to zależy tylko od waszej wyobraźni i preferencji ;)
Śmietanka z nerkowców
Składniki:- 1/2 szklanki (75g) nerkowców
- ok. 1/4 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowego niesłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin do zmięknięcia. (Jeśli zależy Wam na czasie, możecie zalać je wrzątkiem, dzięki temu zmiękną szybciej.)
Następnie odcedzamy je, płuczemy i blendujemy na jednolitą masę razem z cukrem pudrem. W trakcie blendowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny aż do uzyskania pożądanej konsystencji i smaku.
Przechowujemy w lodówce.
wyjadłabym od razu cały słoiczek- mam ogromną słabość do nerkowców! :)
OdpowiedzUsuńtakiej śmietanki właśnie mi brakowało, z nerkowców musi smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńJaka ilosc otrzymamy z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńOk. 3/4 szklanki ;)
Usuńa czy mozna zastapic cukier puder? na przyklad syropem z agawy....?
OdpowiedzUsuńNiestety ciężko mi stwierdzić, bo jednak cukier puder dodaje taki dość charakterystyczny posmak
Usuńmniam mniam...jeszcze żeby to nie było takie kaloryczne ;-P
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
NIe jadłam takiej śmietanki ":)
OdpowiedzUsuń