19 września 2015

Kluski śląskie

W moim domu chyba od zawsze robiło się dużo różnego rodzaju klusek i kluseczek, a szczególnie tych ziemniaczanych. Wszyscy je lubią i chętnie zajadają zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jest to dla mnie jeden z takich posiłków, który wzbudza pozytywne odczucia i pozwala wrócić smakami do dzieciństwa.
Większość z tych klusek można zrobić na prawdę w parę chwil i bez problemu, a do tego w większości nie potrzeba żadnych wymyślnych produktów. Dzisiejsze kluski zgodnie z tradycją w moim domu robi się tylko z dwóch składników więc chyba każdy może zrobić coś takiego ;)


Kluski śląskie
Składniki:
(ok. 50 małych klusek)
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 250 g mąki ziemniaczanej (1 i 1/2 szklanki) 
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu tłuczkiem dokładnie ubijamy na jednolitą masę.

Do przestudzonych ziemniaków dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i urabiamy ciasto aż będzie można formować z nich kluski.

W rękach formujemy kluski, trzonkiem kopyści lub łyżki robimy wgłębienia.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy gotowe kluski i gotujemy przez ok. minutę od momentu ich wypłynięcia

6 komentarzy :

  1. Kluski śląskie uwielbiam. Do tego sos pieczarkowy lub z grzybów leśnych mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tu jest porcji ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają idealnie! Wieki już takich nie jadłam :) Obowiązkowo z dziurką :D

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w domu kluski zawsze się w niedziele kulało :) jednak wydaje mi się (bo od lat kupujemy sklepowe, pyszne zresztą), że dodawane było żółtko jajka.
    Tarte kluski mimo że więcej z nimi roboty biją wszystkkie inne na głowę :D

    OdpowiedzUsuń