14 listopada 2015

Pasztet jaglany z kasztanami

Smakiem późnej jesieni są dla mnie kasztany. Czy jest coś lepszego niż gorące kasztany w chłodny deszczowy dzień ?  Często kupuję większe ilości surowych kasztanów, gotuję je i część zamrażam, żeby później w ciągu roku móc przypomnieć sobie ich smak.
Miałam już dla Was przepis na drożdżówki z kasztanami a także na mocno czekoladowy torcik kasztanowy a tym razem postawiłam na konkrety i upiekłam pasztet. Banalnie prosty do zrobienia a bardzo smaczny, z wyczuwalnym aromatem kasztanów. Nic tylko zajadać!



Pasztet jaglany z kasztanami
Składniki:
  • 400 g suchej kaszy jaglanej (2 szklanki)
  • 5 szklanek wody
  • 300 g ugotowanych kasztanów
  • 100 g nasion słonecznika
  • ok. 1-2 łyżeczek papryki wędzonej mielonej
  • ok. 1 łyżeczki curry
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:

Wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu tak długo aż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania mieszamy żeby kasza się nie przypaliła oraz delikatnie się porozpadała.

2/3 kasztanów kroimy na mniejsze części a 1/3 blendujemy razem z nasionami słonecznika aż do uzyskania względnie jednolitej konsystencji.

Gotową kaszę jaglaną w większej misce mieszamy razem z kasztanami (zarówno pokrojonymi jak i tymi zblendowanymi) i doprawiamy do smaku.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę na pasztet dobrze ją ugniatając. Pieczemy przez ok. 50 minut w 175°C. W trakcie pieczenia warto po ok. 30 minutach przełączyć na pieczenie od spodu lub przykryć papierem żeby nie był zbyt spieczony od góry. Patyczkiem sprawdzamy stopień wypieczenia. Dobrze upieczony pasztet powinien sam odchodzić od brzegów formy.

Po upieczeniu zostawiamy na ok. 25 minut w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, następnie wyciągamy delikatnie razem z papierem z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Papieru nie warto odrywać od jeszcze ciepłego pasztetu bo wtedy może odejść z jego kawałkami.

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy ma już bardziej zwartą konsystencję a wszystkie smaki i aromaty dobrze się przegryzą.

1 komentarz :