06 stycznia 2016

Krem warzywny ze szpinakiem

Jak już mogliście zauważyć lubię gęste kremowe zupy są pyszne, pożywne a do tego bardzo zdrowe! Chętnie wrzucam do nich różne warzywa, które znajdę u siebie w domu. Tym razem było tak samo zebrałam to co było w spiżarni i kuchni wszystko wrzuciłam do garnka i... zakochałam się w efekcie :) !


Krem warzywny ze szpinakiem
Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 ziemniaki (ok. 0,5 kg)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • pieprz, sól, curry
  • opcjonalnie: pestki dyni do podania
Przygotowanie:

Cukinię kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę.
Selera kroimy w plasterki.
Czosnek obieramy i miażdżymy.

Do garnka wkładamy cukinię, ziemniaki i seler naciowy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodajemy szpinak, czosnek i gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut (aż szpinak nie zmięknie). Wtedy odlewamy wodę do drugiej miski i blendujemy warzywa na jednolitą masę dolewając tyle odlanej wcześniej wody żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
Zupę ponownie podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Podajemy posypaną pestkami dyni.

2 komentarze :