19 marca 2016

RAW Mazurek kajmakowy

Podczas świąt często na naszych stołach pojawia się dużo różnego rodzaju słodkości i wypieków. W tym czasie często diety idą w odstawkę. Ale ja mam dla Was propozycję na zdrową i surową wersję mazurka. Przygotowany z samych pysznych suszonych owoców i migdałów - prawdziwa pyszność.


RAW Mazurek kajmakowy
Składniki:
  • Spód:
    • 100 g suszonych daktyli
    • 140 g migdałów
    • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • Masa:
    • 400 g suszonych daktyli
    • 100 g suszonych śliwek
  • Krem:
    • 150 g suszonych daktyli
    • 30 g suszonych śliwek
    • 30 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie:

Daktyle do każdej warstwy namaczamy w osobnych miseczkach, letnią wodą na minimum 4 godziny. Śliwki również namaczamy.

Migdały blendujemy razem z daktylami i zmielonym siemieniem lnianym na jednolitą masę. Wylepiamy nią tortownicę wyłożoną folią spożywczą.

Składniki masy odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę. Rozkładamy ją na spodzie i odstawiamy do lodówki do ściągnięcia się.

Składniki kremu blendujemy na jednolitą masę, przekładamy ją do rękawa lub szprycy i nakładamy na ciasto.

Ciasto odstawiamy do lodówki do ściągnięcia się i przechowujemy również w lodówce.


Taki mazurek smakiem odbiega od tych tradycyjnych ale na prawdę warto dać mu szansę. Jeśli lubicie suszone owoce i orzechy, to i ten mazurek powinien przypaść Wam do gustu. Zdrowy, bez cukru a obłędnie słodki i smaczny.

4 komentarze :

  1. ta masa zdecydowanie do mnie przemawia! surowe słodkości są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa smaku, fajny mazurek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znowu mi to robisz - ja już nie wiem, które z Twoich ciast podoba mi się najbardziej, ale to trafia zdecydowanie do grona najlepszych <3

    OdpowiedzUsuń