21 maja 2016

Babeczki z płatkami pełnoziarnistymi

Jak już parę razy wspominałam w moim domu często pojawiają się małe babeczki, ciasteczka, które bez problemu można wziąć ze sobą wszędzie na drogę i schrupać gdy będzie na to ochota. Dzisiejsze babeczki są na prawdę bardzo proste i łatwe do przygotowania, piękne i złociste a do tego w smaku idealne - nie przesłodzone, po prostu pyszne.


Babeczki z płatkami kukurydzianymi
Składniki:
  • 2 szklanki (250g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki (100g) płatków pełnoziarnistych
  • 3/4-1 szklanki (150-200g) cukru trzcinowego
  • 6 łyżek (150g) musu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki (50g) masła orzechowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.

Do pilotek lub silikonowych foremek na babeczki nakładamy porcje masy.

Wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut (stopień wypieczenia sprawdzimy patyczkiem - ciasto nie może się przylepiać) aż babeczki będą ładnie złociste.

2 komentarze :

  1. Widzę tu proste i uniwersalne babeczki - jestem pewna, że smakują obłędnie i świetnie sprawdziłyby się na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na śniadanie ale też do zabrania ze sobą na plac zabaw - ciepło nadeszło więc całe dnie będziemy tam spędzać :P

    OdpowiedzUsuń