04 maja 2016

Ciasteczka owsiane pełne ziaren i bakalii, bez tłuszczu

Doskonale pamiętam zapach owsianych ciasteczek z rodzynkami, które piekła moja babcia. Zawsze trzymała je zamknięte w puszce na niespodziewaną wizytę wnuczek. Piekła je w różnych wersjach i to chyba od niej zaraziłam się moją miłością do wszelakiego rodzaju takich ciasteczek. Czy to właśnie owsiane, czy ryżowe, jakieś ciasteczka zawsze warto mieć. Zazwyczaj takie babcine wypieki do słowa dietetyczny mają się nijak one mają być tylko pyszne ale mam dobrą wiadomość dla tych z Was, którzy unikają cukru, tłuszczu czy oczyszczonej mąki! Możecie przygotować takie ciasteczka w zdrowszej a wciąż pysznej wersji a potem zajadać je bez najmniejszych wyrzutów sumienia :) !



Ciasteczka owsiane pełne ziaren i bakalii bez tłuszczu
Składniki:
(25 sztuk)
  • 2 czubate szklanki płatków owsianych górskich (250g)
  • 1 szklanka mąki owsianej (150 g) 
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej (80 g) 
  • 1 szklanka rodzynek (150 g)
  • 1/2 szklanki suszonych moreli (100 g)
  • 1/2 szklanki suszonych fig (100 g)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika (75 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki płynnego słodu
Przygotowanie:

Suszone owoce kroimy na drobne kawałki.

W dużej misce mieszamy płatki owsiane z mąkami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy suszone owoc i ziarna i dolewamy słód i tyle mleka roślinnego żeby można było urobić masę z której w dłoniach będzie można formować ciastka.

W dłoniach formujemy ciasteczka i wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 175°C przez ok. 20-25 minut - aż będą rumiane. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia (i staramy się nie zjeść ich gdy są jeszcze ciepłe;))


Jak dla mnie takie domowe ciasteczka to idealna przekąska na rowerowe podróże, wędrówki po górach czy zwykłe spacery. A gdy w domu zabraknie czegoś słodkiego to będą świetną zdrową przekąską ;)

4 komentarze :

  1. Tuż po upieczeniu ciasteczka były całkiem niezłe, niestety na drugi dzień zrobiły się twarde i niesmaczne. Może wpływ na to może mieć duża ilość mąki podana w przepisie? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie owsiane ciastka!

    OdpowiedzUsuń