23 lipca 2016

Kremowa "owsianka" z białkiem

Nie wyobrażam sobie śniadań bez owsianki. W zależności od pory roku i okoliczności zjadam ją na ciepło lub na zimno, w domu lub z pojemniczka. Przynajmniej z 3-4 razy w tygodniu pojawia się w moim jadłospisie w różnych wersjach. Najczęściej nie są to same płatki owsiane. W moim pojemniczku z płatkami mam zmieszane płatki owsiane, orkiszowe, ryżowe, jaglane, quinoa oraz nasionka chia, otręby gryczane i owsiane. Każdy może zmieszać te płatki, które lubi najbardziej, wtedy "owsianka" smakuje o wiele lepiej :). Ostatnio bardzo często muszę jeść śniadania na zimno i na tę okazję przygotowuję właśnie tę owsiankę. Idealnie smakuje na zimno, jest delikatna, kremowa a do tego bardzo pożywna.


Kremowa "owsianka" z białkiem

Składniki:
(1 porcja)
  • 40 g mieszanki płatków
  • 20 g waniliowego białka sojowego
  • 100 g dowolnych sezonowych owoców
  • 200 ml mleka roślinnego
  • ok. 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:

Białko dokładnie miksujemy z mlekiem na idealnie gładką masę. Polecam stopniowo dodawać mleko cały czas miksując. Ja do tego celu używam spieniacza do mleka i sprawdza się idealnie.

W małym garnku zalewamy płatki wodą i gotujemy je. Następnie dodajemy zmiksowane białko i gotujemy na małym ogniu, często mieszając aż osiągniemy pożądaną konsystencję. Po ugotowaniu dodajemy owoce.


2 komentarze :

  1. Pysznie się prezentuje :) Dobry pomysł z dodatkiem białka :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie używałam nigdy białka, ale owsianka prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń