17 grudnia 2016

Tort makowo-marcepanowy z morelami

Nie ma świąt bez tortu makowego. Pamiętam jak kiedyś moja mama przygotowywała go co roku. Ja przygotowałam go w bardzo świątecznej wersji bo z suszonymi morelami, które u mnie w domu pojawiają się najczęściej własnie w tym okresie. Suszone owoce na święta to pozycja obowiązkowa! Do tego mak i marcepan - połączenie idealne. Gdy byłam dzieckiem nie lubiłam ani maku ani marcepanu. Do maku przekonałam się już kilka lat temu ale marcepan.. cóż nawet gdy dodawałam go do masy miałam mieszane uczucia, ale na smak końcowy okazał się strzałem w dziesiątkę :)! Koniecznie wypróbujcie to połączenie bo jest na prawdę niesamowite.




Tort makowo-marcepanowy z morelami
Składniki:
  1. Biszkopt:
    • 1 szklanka mleka sojowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 200 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
    • 150 g (1 szklanka) maku mielonego
    • 1/2-3/4 szklanki słodu (syrop daktylowy)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  2. Masa:
    • 2 szklanki wody
    • 2 szklanki mleka roślinnego (sojowe/ryżowe)
    • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • 1 kostka masy marcepanowej (200 g)
  3. Dodatkowo:
    • 300 g niesiarkowanych suszonych moreli
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu ponieważ przed pokrojeniem musi on całkowicie wystygnąć (najlepiej przez całą noc).

Do mleka sojowego wlewamy ocet i odstawiamy go na ok. 10-15 minut.
Mąkę dokładnie mieszamy z sodą, proszkiem. Następnie dodajemy mak, mleko, słód i wszystko dokładnie miksujemy aż składniki się dobrze połączą.
Formę natłuszczamy i wysypujemy delikatnie mąką lub bułką tartą, przelewamy do niej masę i równomiernie ją rozprowadzamy.

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50 minut - aż włożony patyczek będzie suchy. Jeśli będzie się spiekało od góry najlepiej włączyć pieczenie od spodu lub przykryć je papierem. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez ok. 10-15 minut, a potem w temperaturze pokojowej, po wyciągnięciu z formy aż do całkowitego wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy krem. 
Wodę zagotowujemy razem z mlekiem w dużym garnku, gdy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę i gotujemy ją na małym ogniu aż będzie bardzo mocno rozgotowana. Pod koniec gotowania trzeba ją bardzo często mieszać żeby się nie przypaliła. Gotową kaszę poznamy po tym, że będzie przylepiała się do ścianek garnka i wchłonie cały płyn.
Ugotowaną kaszę blendujemy na jednolitą masę z masą marcepanową. Próbujemy i opcjonalnie dosładzamy, ale zazwyczaj masa marcepanowa sama w sobie jest już wystarczająco słodka. Krem dzielimy na trzy porcje (z których jedna musi być większa)

Suszone morele kroimy na połówki lub mniejsze kawałki.

Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

Formę w której go piekliśmy wykładamy folią aluminiową. Wkładamy pierwszy biszkopt, rozkładamy na nim część moreli, smarujemy kremem (jedna z mniejszych porcji), kładziemy kolejny biszkopt dociskamy, ponownie rozkładamy morele i smarujemy kremem na to nakładamy ostatni biszkopt i dociskamy go do pozostałych. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut żeby się dobrze ściągnęło. Po tym czasie wyciągamy je, wyciągamy z formy i rozprowadzamy krem po bokach oraz na wierzchu.

Dodatkowo pozostałym kremem możecie zrobić ozdoby przy pomocy szprycy i na wierzchu rozłożyć jeszcze trochę suszonych moreli. I ponownie odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc

Po przygotowaniu tort najlepiej przechowywać w lodówce przez ok. 2 dni.


4 komentarze :

  1. Jest piękny!
    My marcepan lubimy bardzo, więc tort rozszedłby się migiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie takiego przepisu na tort z makiem szukałam. Ależ on wygląda obłędnie.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maku nie trzeba najpierw sparzyć?

    OdpowiedzUsuń