17 października 2013

Ziołowa pizza

Uwielbiam pizzę, no bo kto nie. I muszę przyznać, że odrobinę obawiałam się jak będę radziła sobie z pizzami wegańskimi, jednak okazuje się, że są one lepsze, zdrowsze i o wiele, wiele bardziej smakowite ! Co prawda w mojej wersji może wymaga to więcej przygotowań, niż pizza posypana mięchem i serem, ale uważam, że jest to najlepsza możliwa wersja pizzy :) !


Ciasto :
Składniki :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej, przegotowanej wody
  • 5 dag. drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 1 łyżeczki kurkumy
  • pieprz ziołowy
Przygotowanie :
Na początek przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Rozkruszamy do miseczki drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, zalewamy wodą, i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut - aż drożdże się nie spienią.
Mąkę, zioła i przyprawy wsypujemy do jednej miski i mieszamy, następnie dodajemy oliwę, oraz zaczyn drożdżowy i urabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulę, smarujemy ją delikatnie oliwą i odstawiamy pod przykryciem (czysta ścierka) na ok. 40 min, następnie urabiamy ponownie, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę posmarowaną oliwą. Po ok. 10-20 minutach wykładamy dodatki.


Sos pomidorowy:
Składniki :
  • 10-14 pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • 2-3 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, dzielimy na części, i usuwamy nasiona. Czosnek bardzo drobno siekamy. Następnie wszystko razem blendujemy, dodajemy oliwę i zioła, i dobrze wymieszaną całość wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.


Pieczarki
10-12 pieczarek obieramy, odkrawamy nóżki, a łebki kroimy na plasterki.


Czerwona cebula
1-2 czerwone cebule obieramy i kroimy w piórka.


Szpinak
1 opakowanie mrożonego szpinaku wrzucamy na rozgrzaną patelnię, i dusimy ok. 15 minut pod przykryciem przyprawiając sosem sojowym.


Brokuły
1 dużego brokuła gotujemy na parze, gdy staje się miękki wyciągamy, czekamy aż lekko przestygnie i odkrawając łodygę kroimy na malutkie kawałki.


Na gotowe ciasto nakładamy warstwę sosu pomidorowego, pamiętając aby brzegi zostawić bez dodatków. Na sos pomidorowy układamy warstwę pieczarek oraz cebulę, na to wykładamy równą warstwę szpinaku, tak by zakryć poprzednie dodatki. Na wierzch wykładamy brokuły. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 175°C na ok. 20-30 minut, tak długo, aż ciasto będzie już gotowe (najlepiej zrobić test "suchego patyczka") o złocistym kolorze.


Podane przeze mnie porcje starczą na 2 średniej wielkości pizze ;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz