02 marca 2014

Kokosowa rozkosz - ciastka z kleiku ryżowego

Dzisiaj pokażę wam kolejną inspirację ciastkami mojej babci. Zawsze mówiła, że robi ciastka z kleiku ryżowego, jednak przepis był tak nie wegański jak to tylko możliwe. Potraktowałam to jako wyzwanie ! Kupiłam opakowanie kleiku ryżowego, sprawdziłam co mam w lodówce i szafkach i zaczęłam swoją kuchenną magię. Muszę nieskromnie przyznać, że ciasteczka wyszły pyszne!! Cytując jedną z literackich bohaterek były to ciasteczka niemiłosiernie zaostrzające apetyt. Ciężko zjeść jedno, lepiej dwa, no a najlepiej całą blachę ;)


Kokosowa rozkosz -ciasteczka z kleiku ryżowego
Składniki :
  • 1 opakowanie kleiku ryżowego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 40 g. jagód goji
Przygotowanie:

Mleko kokosowe ubijamy trzepaczką próbując wtłoczyć w nie tyle powietrza ile to tylko możliwe. (Ja jako bardzo leniw.. tfu ! chciałam powiedzieć - pomysłowy elf użyłam blendera z końcówką do ubijania ^^). Następnie przelewamy mleko do miski, dodajemy do tego kleik ryżowy, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dokładamy wiórki kokosowe i jagody goji, dokładnie mieszamy i formujemy ciasteczka, dbając przy tym o to by jagody były schowane pod ciastem tak mocno jak to możliwe. Uformowane ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 20 minut - wyciągamy gdy zaczną się przyrumieniać.

4 komentarze :

  1. Niestety wcale mi nie wyszły, a cieszyłam się na mniej kaloryczną alternatywę bez masła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jestem w szoku, bo u nas zawsze wychodzą :<

      Usuń