15 marca 2014

Lasagne z burakami i szpinakiem

Czy już wspominałam o mojej miłości do oglądania bajek ? Zawsze jak się uczę lub robię jakieś projekty na studia, w tle mam włączony telewizor i bajki. A jak już wiecie z bajek łatwo czerpać inspiracje kulinarne i ja znowu muszę odwołać się do tej samej kreskówki co jakiś czas temu. Ale tym razem ulubione danie Garfielda postanowiłam zrobić w ciekawszej i (jak dla mnie) bardziej smakowitej wersji ;)



Lasagne z burakami i szpinakiem
Składniki:
(ilość na 6-8 osób)
  • Makaron lasagne
  • Wegańska margaryna lub olej do natłuszczenia formy
  • Warstwa buraczana:
    • 500 g. buraków
    • 4 mandarynki
    • 50 g. orzechów włoskich
    • słodka papryka
    • imbir
  • Warstwa pomidorowo-pieczarkowo-szpinakowa:
    • 300 g. pieczarek
    • 200 g. szpinaku
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 300 g. passaty pomidorowej
    • 1/2 szklanki wody
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • słodka papryka
    • pieprz ziołowy
    • bazylia
    • oregano
    • ciemny sos sojowy
  • Sos beszamelowy:
    • 40 g. wegańskiej margaryny
    • 40 g. mąki pszennej
    • 1 i 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
    • 1/2 dużej cebuli
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 5 ziaren pierzu


Przygotowanie:

Zaczniemy od zrobienia warstwy pomidorowo-pieczarkowo-szpinakowej
W tym celu cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a ząbki czosnku bardzo drobno kroimy. Pieczarki również obieramy, usuwamy nóżki i kroimy łebki na drobną kostkę Następnie w garnku rozgrzewamy an dnie warstwę oleju i szklimy na niej cebulę z czosnkiem, gdy już będzie gotowa dodajemy szpinak i pod przykryciem dusimy tak długo, aż ten się nie rozmrozi, ale co jakiś czas mieszamy. Później dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem ziołowym i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, tak długo aż nie będą gotowe (znacznie ściemnieją i zmniejszą swoją objętość). Na koniec dodajemy passate i pozostałe przyprawy. Jeśli konsystencja po dokładnym rozmieszaniu będzie zbyt wodnista możemy dodać 3 łyżki mąki rozrobione w 1/2 szklance wody, wymieszać i jeszcze chwilę podgotować.
Teraz czas na warstwę buraczkową
Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mandarynki obieramy, dokładnie oczyszczamy (żeby nie było za dużo białych, grubych części skórki) i blendujemy na jednolitą masę. Orzeszki kroimy, ale nie za drobno (na połowy lub na 4 części spokojnie wystarczy).
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy na dnie olej, gdy będzie gorący dodajemy buraczki i przez jakiś czas podduszamy, żeby zmiękły. Następnie dodajemy mandarynki, przyprawiamy imbirem i słodką papryką i dokładnie mieszamy. Jeszcze jakiś czas ok. 5-10 minut podduszamy, żeby odsączyć nadmiar soku i gotowe.


Teraz czas to wszystko ułożyć. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy grubą warstwą wegańskiej margaryny (szczególnie spód, bo to pomoże "rozmiękczyć" dolną warstwę makaronu). Następnie układamy : warstwa makaronu - warstwa buraczków - warstwa makaronu - warstwa pomidorowo-pieczarkowo-szpinakowa - warstwa makaronu. Na najwyższą warstwę makaronu nakładamy sos beszamelowy, który robimy tak : w garnku zagotowujemy mleko sojowe z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. W drugim garnku roztapiamy na dnie margarynę, posypujemy mąką i dokładnie mieszamy, następnie przez sito wlewamy zagotowane mleko, cały czas mieszając. Gdy dolejemy całe mleko dokładnie mieszamy żeby nie powstały żadne grudki, i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aż sos nie zgęstnieje.



Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C na ok. 45 minut.


I jak już mogliście zauważyć, ja mam tendencję do przygotowywania za dużej ilości porcji, ale tym razem jak to z lasagne bywa podczas jedzenia każdy z nas miał żołądek pojemności mojego ulubionego pomarańczowego kota ;) A o tym jak pyszna była niech was przekona jeszcze to zdjęcie :

4 komentarze :

  1. Czy zamiast buraków mogę użyć liści barszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi ale nigdy nie miałam przyjemności używania liści barszczu, więc nie wiem.

      Usuń
  2. Bajki też namiętnie oglądam! :) A lasagne naprawdę imponująca. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma lepszej rozrywki niż dobra bajka ;)
      Dzięki ;)

      Usuń