16 marca 2014

Tarta z burakami i brukselką

Jako, że ostatnio użyta wersja buraków zasmakowała mi bardzo, to i tym razem postanowiłam przygotować je w ten sposób, jednak zestawiając z odrobinę innym towarzystwem. Efekt ? Przepysznie i kolorowo :) !




Tarta z burakami i brukselką
Składniki:
(na formę o średnicy 25 cm)
Przygotowanie:
Ciastem francuskim wykładamy formę. Na spód z ciasta francuskiego nakładamy farsz buraczkowo-mandarynkowy i dokładnie go ugniatamy.
Brukselki myjemy, obieramy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy będzie już gorący wykładamy na niego przepołowione brukselki i chwilę podsmażamy mieszając co jakiś czas. Po pewnym czasie przyprawiamy sosem sojowym, kurkumą i curry i jeszcze chwilę podsmażamy.
Następnie tak przygotowane brukselki układamy na farszu buraczkowym lekko je w niego wgniatając.


Całość wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy tak długo aż ciasto nie będzie gotowe, bo reszta składników już jest w zasadzie przetworzona.. Wtedy wyjmujemy i zajadamy :)


Jeśli ktoś jest fanem sosów to może wypróbować do tego klasyczny wegański majonez albo sos czosnkowy.


No to chyba nie trzeba będzie was więcej zachęcać do tak pysznego i kolorowego dania ;) A ja jako prawdziwa fanka buraków i brukselki wpiszę to wysoko na moją listę ulubionych.

Swoją drogą możecie również przed pieczeniem posypać tartę, którymś z wegańskich serów do pizzy, ja niestety nie miałam takiego w lodówce gdy robiłam tartę ;(

1 komentarz :

  1. Bardzo ciekawe połączenie, koniecznie muszę spróbować, bo i buraczki, i brukselkę lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń