07 czerwca 2014

Pesto z liści rzodkiewki z oliwą z suszonych pomidorów

Do zrobienia kolejnego pesto zużyłam część oleju od suszonych pomidorów (z tego przepisu : KLIK) dzięki czemu miał on ciekawy aromat.




Pesto z liści rzodkiewki z oliwą z suszonych pomidorów
Składniki:
  • 200 g liści rzodkiewki
  • 140 g łuskanych nasion słonecznika
  • 6 łyżeczek oleju od suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Przygotowanie:


Liście rzodkiewki bardzo dokładnie płuczemy gorącą wodą. Następnie blendujemy, dodajemy nasiona słonecznika i dalej blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i na wolnych obrotach blendujemy. Solą przyprawiamy do smaku według własnych preferencji.


Tak przygotowane pesto jest świetne do kanapek a także jako baza wyjściowa do bardziej skomplikowanych potraw.

3 komentarze :

  1. Super pomysł, przynajmniej się nie marnuje liści :) Lubię takie rzeczy !

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! nigdy nie jadłam liści,spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W przyszłym roku obowiązkowo zakładam ogródek warzywny, chociażby dla samych liści rzodkiewki warto. Już nie mogę się doczekać :-)

    OdpowiedzUsuń