29 lipca 2014

Mus (przecier) jabłkowy - krok po kroku

W tym roku większość warzyw i owoców w moim ogrodzie niesamowicie obrodziła. Wszystkiego mam bardzo dużo więc muszę korzystać ze wszystkich znanych mi sposobów na przechowywanie tych produktów. 
Na ogrodzie mam bardzo dużo papierówek dających przepyszne jabłka. Ale mus z nich jest jeszcze lepszy! Możemy po pasteryzacji przechowywać je dość długo a także przygotowywać na jego bazie ciasta, zapiekanki i wiele innych dań :)



Mus (przecier) jabłkowy krok po kroku

Dużą porcję (ok. 5 kg - tyle żeby zmieściło się do wybranego przez was garnka jabłek (najlepiej papierówek!)  myjemy, a następnie przepoławiamy i wycinamy gniazda nasienne.




Tak przygotowane jabłka przekładamy do dużego garnka, wlewamy 2 szklanki wody (tyle żeby dobrze przykryły dno) i doprowadzamy do wrzenia mieszając co jakiś czas. Zmniejszamy ogień. Podczas gotowania jabłka zaczną się "rozsypywać", jeśli będzie ciężko nam mieszać to możemy dolać więcej wody. Gotujemy tak długo aż wszystkie jabłka się rozsypią a skórki będą swobodnie od nich odpadały.




Na misce lub drugim garnku ustawiamy durszlak, bierzemy kulę do ucierania ciasta. Porcje jeszcze gorących jabłek nakładamy na durszlak i przecieramy aż nie zostaną same skórki. Powtarzamy tę czynność aż do przetarcia całych jabłek.




Mus zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni a jeśli chcemy przechowywać je dłużej pasteryzujemy je w słoiczkach.



Przecier jest zdrowszą alternatywą dla tych kupnych, gdyż nie zawiera cukru ani konserwantów, więc warto przygotować sobie więcej słiczków, gdy trwa sezon na jabłka a potem w środku zimy móc cieszyć się tym smakiem :)

2 komentarze :

  1. Muszę zrobić gofry z takim musem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to by było pycha! Dobrze, że nie mam gofrownicy bo chyba z kuchni by mnie dźwigiem wyjmowali ;D

      Usuń